31 de gener 2009

Buscant un futur a la revista Favarium

Tal i com conta la gent del poble, la revista Favarium ha sigut un document gràfic molt important en la història més recent del poble. Ha sigut un mitjà més per transmetre i comunicar tot el què succeeix al poble i molta gent es sent orgullosa de poder dir que al seu poble hi ha una revista local. Destacant que representa una part important de la raó de ser del Centre d'Estudis.

Jo, fa quatre dies que he arribat al Centre d'Estudis, i més concretament al Consell de redacció de la revista Favarium. M'he trobat que hi ha molt bona voluntat de tothom però com a totes les feines sense remuneració, les bones paraules no es tradueixen en fets. El que vull dir amb això, és que si volem que la revista continuï haurem de fer un esforç entre tots plegats. I que no sigui una obligació o una rèmora per ningú, sinó que tothom que hi participi tingui el plaer de veure que la feina ben feta es reflexa amb una revista de qualitat.

Per aconseguir això, hauríem de aconseguir fer entusiasmar a la gent per a que vingui a col·laborar en la seva revista, perquè és la revista de tots. I que tothom aporti el seu coneixement o esforç. Treballar amb grup, si s'està organitzat, potser molt gratificant. Necessitem persones que aportin idees, esforç i compromís.

Si no s'aconsegueix aquesta renovació caldrà replantejar-se la viabilitat de la revista.

30 de gener 2009

L'enquesta ciutadana.

El dia 19 de Gener passat va ser l'últim dia per entregar l'enquesta anònima ciutadana que se'ns va passar. Després de fer diferents crides a la participació, molt poca gent la va dipositar a les urnes habilitades per a fer-ho. Perquè va passar això? Aquesta és la pregunta que ens hauríem de fer tots plegats. Podem afirmar, sense fer cap estudi al respecte i que no serveixi com a excusa, que va haver molta gent que no es va assabentar d'aquesta iniciativa. Obviant aquesta part de la població, el demés, perquè no la van emplenar?

Podríem parlar de desafecció als polítics, però al parlar d'un poble tan petit com el Mas de Barberans, la paraula polític ens queda més llunyana i no reflexa la realitat, s'ha de parlar de persones amb noms i cognoms. La resposta és ben fàcil, perquè el ciutadà creu que allò que dirà no serà escoltat. I si és escoltat, no se li farà cas. Per tant, no cal perdre el temps.

La reflexió també podria ser la contraria, hi ha molta gent que no té res a dir sobre l'actuació del consistori municipal perquè creu que tot es fa correctament. És una postura tan legítima com qualsevol altra. Crec que això es dona de la poca cultura de participació ciutadana (un dels objectius de l'enquesta), la gent creu que emplenar l'enquesta i dir-hi la seva perjudicarà l'Ajuntament i si a més hi ha una afinitat política entre l'enquestat i el partit polític que governa, aquest sentiment es fa més patent. La gent ha de saber que l'enquesta no té cap afany inculpatori, només vol recollir les opinions de la gent sobre temes generals i que ens afecten a tots.

Recordem els objectius de l'enquesta, eren els següents:
  1. Millorar l’organització municipal per tal que la participació ciutadana sigui una realitat.
  2. Augmentar la cultura de la participació a nivell local.
Si es tracta de donar idees, jo aporto el meu gra de sorra. Avui dia disposem de la xarxa Internet per millorar la comunicació entre les persones. Una manera d'aproximar-se als ciutadans seria que cadascun dels regidors tingues una bústia de correu electrònic, on tothom qui vulgues s'hi pogués adreçar per a formular preguntes o plantejar les seves queixes. D'aquesta manera es podria mantenir una comunicació més fluïda i directa i tots plegats tindríem la sensació d'una proximitat amb el governant. És evident, que molta gent del poble no disposa d'aquesta tecnologia i s'han de buscar alternatives eficients, com s'ha intentat en aquest cas amb l'enquesta convencional de paper.

El segon objectiu de l'enquesta és la cultura de la participació. Aquesta cultura s'ha de fomentar i sobretot no defallir amb el temps. No és una cosa d'avui per demà. Però s'ha de tenir en compte que cal un major esforç per part de l'Ajuntament en agilitzar certes gestions burocràtiques. I m'estic referint a la mateixa publicació de l'enquesta.

Per a què ens cal la col.laboració del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, per a fer una enquesta ciutadana a nivell local? No seria més fàcil, no tenir que fer tans informes (menys burocràcia) i publicar els resultats el més aviat possible i respondre a la població, als seus dubtes i les seves queixes? No seria aquesta una bona manera d'incentivar la participació ciutadana?

29 de gener 2009

Llibre sobre Mas de Barberans

L'any passat per Sant Jordi es va publicar un llibre sobre el Mas de Barberans, escrit per Ernest Costa i Savoia. Molta gent va córrer ràpidament a comprar-lo sense aturar-se a pensar amb res més que no fos tenir un llibre amb el títol del nostre poble. És veritat que és d'agrair quan alguna persona de fora s'interessa per un poble com el Mas de Barberans i decideix escriure un llibre. Sobretot per la repercussió mediàtica que té aquest fet i que tothom admira. Deixant en segon pla el contingut i a qui va dirigit.

El llibre ens parla de rutes a peu (senderisme) que es poden realitzar des de la població i dels llocs peculiars que hi trobem. Un llibre pensat per a un desconeixedor del poble i el seu entorn.

Arola Editors | col·lecció a espaiet - 1 | ISBN 978-84-92408-20-7 | 14 €
88 pàgines | Publicat 15/04/2008 | 12x21 cm. | Excursionisme | Català

28 de gener 2009

Favarium Nº 39, primer semestre 2008.

Ja està disponible a la xarxa la revista Favarium del primer semestre de 2008. La podeu trobar als llocs habituals com Issuu i Sribd. Aquesta serà la última revista que es publicarà amb blanc i negre a la xarxa. A partir d'ara ho farem amb color. Això li donarà molta més vistositat i un atractiu diferent. També podem avançar que el nou número sortirà molt aviat i que tindrà un nou disseny.

Aquí teniu la revista del primer semestre de 2008:

20 de gener 2009

La festa de Sant Antoni.

El passat dissabte, dia 17 de Gener, es va celebrar la representació de la Festa de Sant Antoni. A les 18:00 hores van començar els tres tombs i a les 19:00 hores la representació de la crema del ramer i la posterior interpretació de la jota masovera per part de la Unió Musical. Tot es va desenvolupar amb absoluta normalitat. Durant l'acte, l'Ajuntament, va oferir panoli i mistela. Si s'ha de posar algun però a la festa, podem destacar el poc civisme d'algunes persones al circular amb el cotxe durant l'espectacle. Tot i què es van fer els bands i quasi tothom tenia coneixement de l'acte.

Les fotografies d'aquest article han estat cedides per Joan Maria Ventura, baix la llicència



08 de gener 2009

Presentació de la "Festa de Sant Antoni".

Diumenge passat a les 19 hores va tenir lloc al Centre Cívic de Mas de Barberans l’acte de presentació de la Festa de Sant Antoni. En primer lloc el regidor de Cultura, Secundí Acisclo, va presentar el projecte inclòs dins del programa Tallers per a la Festa. Tot seguit: Elsa Ferré, Montse Gellida i Joan Maria Ventura del Centre d’Estudis "Lo Lliscó" van explicar les conclusions que va aconseguir en el seu treball de recerca.


Tot i els problemes tècnics, poder veure a testimonis d’edat la majoria molt avançada explicant el que recordaven o el que els havien contat de la festa sempre és un atractiu afegit. Després Albert Subirats es va presentar com a majoral de la festa, és a dir com a coordinador, va presentar els diferents tallers que s’han fet enguany: teatre, indumentària, muntatge del ramer, cartell de la festa i els que es faran l’any vinent si la gent participa.



Per acabar Xavier Aragó, director del teatre, va explicar la simbologia de la representació teatral que veurem el dia 17.


El programa Tallers per a la Festa està finançat per l’obra Social de Caixa Tarragona i gestionat per l’Institut Ramon Muntaner és un projecte del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de Mas de Barberans va redactar el projecte i és l’encarregat de la logística de la festa: espais, seguretat,… etc.

Les fotografies d'aquest article han estat cedides per Joan Maria Ventura, baix la llicència Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

06 de gener 2009

Els Reis Mags d'Orient.

Ahir van arribar els 3 Reis Mags d'Orient a Mas de Barberans i van deixar molts regals. Com cada any busquen una manera nova d'arribar, aquest any van escollir el tractor. Cal dir que si la crisi ha arribat, aquí no es va notar gaire.

05 de gener 2009

Contextualització de la pel·lícula "OMAGH".

El passat dia 2 de Gener es va fer una nova sessió de cine fòrum amb la contextualització prèvia a càrrec de Manolo Querol. Us deixo el document, no està integre a causa de problemes tècnics.