28 d’agost 2008

Fotos del Mas de Barberans.

Estrenem un nou espai on emmagatzemarem fotos del poble, d'actes, esdeveniments i festes populars. Aquesta vegada cal agrair a Salvador Martí per la seva aportació que ha fet i la que (espero) que faci en un futur. Tota ajuda es benvinguda i s'agraeix. A partir d'ara disposarem d'un espai a Picasa referent a Mas de Barberans. Espero que el gaudiu.

25 d’agost 2008

Venta ambulant.

A l'entrada de la població podem observar la senyal advertint: "Prohibida la venta ambulant en tot el terme municipal, signa l'Ajuntament de Mas de Barberans". Aquest estiu hem estat invadits per aquest tipus de comerços ambulants, melons, préssecs, matalassos i creences religioses. Fan la publicitat a cop de megàfon, a un volum estrident ja que no tenen en compte que els carrers son més estrets de lo normal.

No tinc res en contra de la venta ambulant, però si l'Ajuntament prohibeix aquesta activitat, hauria d'haver alguna forma de posar-ho en coneixement de l'autoritat competent i què actuï en conseqüència. Al cap i a la fi, només volem que ens jutgin a tots per igual, res més.

23 d’agost 2008

22 d’agost 2008

El retorn de la carbonera.

Mario, un veí del poble, ha construït una carbonera 'sitja' a la seva finca. L'objectiu és produir carbó per al Restaurant de Mario (propietat d'Antonio). Així, aquest últim podrà tenir brasa a l'estiu i a l'hivern sense tenir que fer foc, cosa que s'agraeix a l'estiu (amb la calor que fa normalment).

Ahir, dijous, van aturar la 'sitja' i demà dissabte treuran el carbó i el posaran en sacs. Molta gent ha anat a veure la carbonera, ja que feia temps que no s'en feia. L'excusa ideal per anar a fer un bon sopar en companyia d'amics. Un dels inconvenients és que el fum que despren, es queda inpregnat en la roba i la pell.

L'única diferencia entre la carbonera original i aquesta, és que s'ha utilitzat fusta d'olivera i no d'alzina com es feia tradicionalment.



20 d’agost 2008

Vídeo domèstic de la Fira 2008.

Nou vídeo domèstic del 6è Racó dels Artesans de Mas de Barberans. Acte de presentació dels artesans convidats i acte d'inauguració de la Fira.



Recordeu que podeu trobar tots els vídeos relacionats amb el Mas de Barberans a l'enllaç del menú de la capçalera de la pàgina. Si algú vol col·laborar afegint-hi els seus vídeos relacionats amb el poble, es pot posar en contacte amb nosaltres. El nostre correu electrònic és masdebarberans@gmail.com.

17 d’agost 2008

Actuació de "Terrer Roig" a la Cooperativa.

Nit de lluna plena. Nit de futbol. Nit de música. El grup de folck Terrer Roig va actuar a la cooperativa durant hora i quart com a cloenda de la setmana cultura 2008. La gent va preferir seguir l'espectacle asseguts a les seves cadires i no participar de la música per ballar que ens oferien.

La nit va començar amb la projecció del partit de futbol del Trofeu 'Joan Gamper' del FCB. Un xocolate calent va servir de punt final de l'actuació. Una vegada més, vam estar acompanyats de l'olor tan peculiar que ens ofereix la Cooperativa cada cop que s'hi fa un acte públic.

14 d’agost 2008

Visita al Abric I de les Pintures Rupestres.

Una vintena de persones masoveres han participat en la visita a l'abric I de les Pintures Rupestres d'Ulldecona. Situat a la Serra de Godall i al costat mateix de l'Ermita d'Ulldecona. La visita ha començat cap a les 16:45h i ha acabat a les 19:00 h i constat d'una petita introducció i la següent visita a l'abric, on s'accedeix pujant per una escala de ferro de 5 metres d'alçada, i allí estan les pintures rupestres amb una antiguitat aproximada de 8000 anys.

A continuació, hem passat al Centre d'Interpretació, situat baix mateix de l'Ermita i ens ha ajudat a entendre una mica més el què havíem vist abans. Finalment, hem acabat la visita amb la projecció d'un vídeo de 4 minuts on s'escenifica el mecanisme que utilitzaven per caçar i per pintar-ho a la pedra.

El Centre d'Estudis de Mas de Barberans ha organitzat i subvencionat aquesta activitat dins les Jornades Culturals 2008.

Podeu trobar les fotos aquí.

Xerrada - Taller: "Cotxes que van amb aigua".

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: car hygrogen)
Secundí Aciscló i Florenci Sales ens van oferir una xerrada - taller sobre "Cotxes amb piles d'hidrogen". A la part final vam poder comprovar com funcionen els cotxes a petita escala amb diferents prototips gràcies a la col·laboració de l'IES Joaquín Bau. Hem de lamentar la poca afluència de públic. De totes maneres, els organitzadors, ens van prometre per més endavant una xerrada sobre els superconductors. Els agafem la paraula i esperem la cita seguent.

Nit de paella i ball popular.

Un any mes, a l'esplanada de la Cooperativa, es va celebrar la cèlebre paella popular organitzada per la comissió de festes. Durant el sopar, els afeccionats al futbol, van poder gaudir del partit del Barça amb l'ajuda d'un projector. Al finalitzar el partit, la nit es va amenitzar amb el Duo Elegance.

Com sempre que hi ha un acte a la Cooperativa, l'olor de merda va acompanyar algunes estones del sopar. De la paella no cal parlar-ne, és com tot, va a gustos i en aquest cas depèn molt de l'ordre establert per anar-la a buscar.

12 d’agost 2008

Casablanca, la pel·lícula.

Manolo Querol va ser l'encarregat, com a membre del Centre d'Estudis, de fer la contextualització de la pel·lícula "Casablanca" que es va passar ahir a la nit a la Cooperativa. Guanyadora de 3 Oscars l'any 1943 (millor pel·lícula, millor director i millor guió adaptat) i ambientada en el marroc dels anys 1938 durant la ocupació nazi de territori francés a África.

Per situar-nos al context històric, Manolo va repasar la pujada al poder de Hitler i les diferents accions bèliques que van provocar l'esclat de la II Guerra Mundial, fent sempre referències polítiques i comparacions amb les situacions polítiques d'altres països com Espanya.

Presentació que es va fer:
View SlideShare presentation (tags: mas de barberans setmana)

11 d’agost 2008

Joan Maria Ventura presenta el seu treball "l'Entorn".

Ahir a la nit, Joan Maria Ventura va presentar a la Cooperativa, el seu treball audiovisual "l'Entorn" dins a la Setmana Cultural 2008. Els 7 vídeos que ens va presentar, un d'introducció i els altres temàtics (sortides i postes de sol, la lluna, les aus, fauna en general, el poble i fotografies varies) van traslladar-nos durant una estona a un món que tenim tan proper però que la gran majoria de nosaltres veiem tan llunyà. Les imatges mesclades amb la música van crear un ambient meravellós. El títol de l'audiovisual posa de manifest quin és l'argument principal, les muntanyes, els paisatges, la fauna, el poble, tot allò en ens envolta. Totes les imatges mostrades ahir, són un recull de moltes hores de feina, dedicades a la seva gran passió, la fotografia.

Crec que no ens cal patir, perquè després de l'èxit aconseguit, segur que en Joan Maria hi donarà continuïtat ja que la gent va valorar el seu treball i així li va reconèixer amb els seus aplaudiments. Només cal agrair al màxim responsable, que hagi volgut compartir amb tots nosaltres el seu treball.

La fotografia que podeu veure en aquesta notícia, és amb la que va guanyar el premi "Accésit Arte e Innovación", porta per nom Satèl·lits de l'aigua (bombolles) dins el Concurs de Fotografia de Naturalessa Ciutat de Villa-Real. També podeu veure una fotografia durant l'entrega de premis.

09 d’agost 2008

Vídeo de Televisió d'Ulldecona sobre la Fira.

Aquest vídeo, realitzat per Ràdio i Televisió d'Ulldecona, és un resum a la que ha estat la fira d'enguany del "6è Racó dels Artesans". Podem destacar l'entrevista a Cristina Cardona, Agent de Desenvolupament Local, qui ens avança que l'any vinent tindrem com a col·lectiu artesanal invitat la gent d'Algèria.

Entrevista a Pere Lleixà.

He trobat una entrevista a Pere Lleixà titulada: "Retorn. El preu de viure sense estar connectats a la xarxa elèctrica general", feta per Lídia Labernia d'Ulldecona. Aquesta, futura periodista, com ella mateix s'anomena, fa un repàs a les cases rurals (Mas d’Andresito, situat al Port Natural del Delta, i el Mas de Bordaret i La Llar del Mas al centre del poble) que té Pere Lleixà a Mas de Barberans i la importància que té per a ell fer servir energies renovables en la situació en què es troven aquestes cases.

Pere Lleixà defensa els seus ideals i intenta portar-los a terme a la vida quotidiana. Explica com va muntar les seves intal·lacions i les dificultats en què es va trobar.

Actuació del grup MACAGE.

Ahir a la nit a les 23:00 hores va actuar, a la cooperativa, el grup MACAGE. No hi havia molta gent perquè començaven les festes a molts de pobles (amb la festivitat taurina que té tan seguidors) i la temperatura no acompanyada gaire per sortir a la fresca. Es van vendre beguda i entrepans.

Ja és una constant sentir olor de merda a l'esplanada de la cooperativa quan es fa mitjanit, potenciat per l'aira de baix que feia. Es degut al clavegueram o fosa sèptica de la mateixa cooperativa que retorna l'olor fecal cada cop que hi fan un acte a la nit. Crec que s'hauria de posar solució perquè no és molt agradable estar menjant o gaudint d'un acte públic i haver de suportar el aquest olor insuportable.

08 d’agost 2008

Marxa verda 2008.


Created with Admarket's flickrSLiDR.

La marxa verda d'enguany ha sigut curta però intensa amb moltes emocions. Les pluges caigudes durant tot l'any han fet que l'aigua ens acompanyes durant tota l'excursió, fent-la molt més agradable i perillosa perquè intentàvem salvar-la anant per les vores del barranc. El punt culminant ha sigut la pujada a una cova al cap damunt d'un barranc. A dintre hi havien estalactites i estalagmites que feien molt especial la visita a aquest lloc amb un difícil accés, perquè era un terreny molt trencat.

El clima ha sigut perfecte durant tot el dia, l'aire que ha bufat suau ha fet que no tinguéssim calor fins a l'última pujada abans d'agafar els cotxer per anar a dinar a la "Carrobera".

Podeu trobar algunes de les fotos aquí.

07 d’agost 2008

Robatoris a les finques.

La crisis econòmica que estem patint s'agreuja per moments i es fa notar a tots els nivells. Això repercuteix a totes les capes socials, fins i tot, al sector del furt. Cada cop més, els pregons de l'Ajuntament anuncien l'arribada de gent estranya, s'adverteix que tothom tanqui la porta de casa en clau, que estiguem tothom alerta perquè en qualsevol moment pot entrar-hi alguna persona no desitjada.

Com més necessitat té la gent, més riscos corre alhora de cometre un robatori. Això ens porta a la situació actual. Per altra banda, els últims dies s'han produït molts robatoris a les finques. Gent que rova ferralla, maquinaria abandonada, utensilis antics, tot el que troben s'ho emporten per revendre. Vigilen als pagesos i saben quan poden actuar amb més impunitat. És un problema de difícil solució però s'ha de prevenir al màxim per evitar un mal major.

06 d’agost 2008

XIX Jornades Culturals.

El proper día 8 d'Agost arranca la setmana cultural al Mas de Barberans. La primera activitat serà la marxa verda al Ports, que arrencarà a les 6:00 h del matí a la farola de la vila i acabarà al mas de la carrobera on es dinarà. El preu es de 25 euros, incloent el dinar.

L'acte final serà l'actuació de Terrer Roig, grup de folc i ball de les Terres de l'Ebre a la Cooperativa. Comencarà a les 23:00 h.

Destacar que enguany hi haurà moltes xerrades a càrrec de gent del poble i convidats que ens aportaran coneixement en diferents temes d'actualitat. Podem enumerar-les:

  • 10 d'Agost. Audiovisual "Entorn". A càrrec de Joan Mª Ventura. Lloc: Cooperativa. A les 22:30 h.
  • 11 d'Agost. Conferència "L'Univers i nosaltres" per Fernando Chavarria al Centre Cívic a les 19:00 h.
  • 12 d'Agost, xerrada-taller sobre "Cotxes que van amb aigua" per Florenci Sales i Secundí Acisclo al Centre Cívic.

Podeu trobar el programa complert aquí.

02 d’agost 2008

El poble balla al só de la fira.

Aquest matí a les 11 s'ha donat el tret de sortida a la sisena edició de la fira "Racó dels Artesans" amb la presència de la Sra. Marta Selva, directora de l'ICD, (Institut Català de les Dones), i la Sra. Lola Santacatalina, coordinadora territorial de l'ICD. La banda a amenitzat el començament de la festa.

Ahir per la nit, a la cooperativa es va fer l'acte de benvinguda als artesans vinguts de la Civilta Palustre d'Itàlia, (Ràvenna). La pluja va fer acte de presència durant uns instant però tot es va desenvolupar correctament. Intercanvi d'obsequis entre les dues poblacions. Durant l'acte es va passar un video explatiu sobre com treballen les fibres vegetals a aquella zona d'Itàlia.

El divendres a la tarde es va fer un taller per ensenyar als nouvinguts el treball que es fa aquí al nostre poble. També ells van ensenyar-nos el seu particular treball amb les fibres vegetals.

Podeu trobar totes les fotos de la fira aquí.