28 d’abril 2008

Carrosses i cotxes antics

Ahir es van celebrar un acte important dins la Festa Major, la concentració de carrosses a la "Farola" i desfilada pel municipi, amb l'acompanyament de la Unió Musical de Mas de Barberans i Banda de Cornetes i Tambors i les Majorets de Deltebre.

Hi van participar 10 carrosses, una d'elles va ser premiada amb 300 euros per l'Ajuntament de Mas de Barberans. La guanyadora va ser la carrossa de la guarderia. La festa va transcorre amb tota normalitat.


Un altra carrossa destacada va ser la de les pubilles. Tan guapes ells, van tirar molt confeti i van riure molt.



Al matí, una bona colla de cotxes antics, es van aplegar al Mas de Barberans per fer una desfilada. N'hi havia més de 30 entre motos i cotxes.

24 d’abril 2008

Sant Jordi 2008 a Mas de Barberans.

Aquest any la parada de llibres i roses s'ha situat davant l'Ajuntament. Els professors de l'escola han ajudat a la venta als nens. Les roses es van exhaurir en voltes de migdia, al preu de 3 euros.

Hi havia llibres més llibres per a nens que per a grans. Degut a la demanda que els mateixos nens fan a les mares i així s'aprofita aquesta jornada per regalar cultura als nens.

18 d’abril 2008

Entre el poc i el massa està la mesura.

No hem puc estar de comentar el poc civisme que hi ha per part d'alguns masovers alhora de circular amb el cotxe pels nostres carrers. Tothom acceptem que amb l'amplada dels carrers i la direcció única s'ha de tenir una mica de paciència per exemple: quan s'aparca un cotxe al garatge, quan algú espera un altre que baixi de casa, quan algú està xerrant, operacions de càrrega i descàrrega (qui no s'ha trobat mai un carrer tallat perquè hi ha camions bloquejant el carrer), casos d'emergència, etcètera.

La meva paciència s'esgota quan veus algú que passa pel carrer i atura el cotxer per entrar a comprar a la botiga, o baixa a la caixa o caixer, o entra al bar a fer el cafè, comprar el pa, anar a la farmàcia, i un llarg etcètera que no cal ni anomenar. Jo hem pregunto perquè aquests veïns no poden aparcar fora al nucli urbà i entrar caminant tranquil·lament i fer salut, en canvi prefereixen col·lapsar a la gent que realment utilitza el cotxe per a treballar i als qui decideixen passar només quan és necessari.

Llavors penses, he sigut estúpid ?, hagués pogut fer el mateix. Reflexió poc encertada perquè si tots féssim el mateix la situació seria caòtica. Molt bé, però, com ho podem evitar ? Hem de protestar ? fent sonar el clàxon ? cridant ? dialogant i explicant la situació ?

L'altre cas flagrant és l'aparcament dels cotxes, furgonetes, motos i vehicles diversos dins el nucli urbà. Entenc que la gent vulgui tenir el cotxe prop de casa i no caminar, però hi ha vegades que aquesta mateixa desídia porta a aparcar el cotxe allí on els demés conductors hem de fer autèntiques peripècies per poder circular. El motiu torna ser el mateix, no caminar i tenir la comoditat de aparcar davant de casa. Com el veí ho fa, jo també. I així hem arribat a un punt que et fa por passar pel poble al migdia perquè no saps quina situació més inversemblant et trobaràs.

Demanar civisme serà massa cínic i demanar carrers solament per a vianants serà massa utòpic. Només hem queda la paciència, i de la bona.

15 d’abril 2008

Lleis i urbanisme.

Puc afirmar, que he sigut crític amb l'Ajuntament de Mas de Barberans, respecte a la seva política d'informació d'Urbanisme, més concretament hem refereixo al secretari i l'aparellador municipals. Ho he sigut degut a la mala opinió que m'han transmès molts masovers descontents amb la rigidesa amb l'aplicació de la llei vigent, portada a cap pel consistori. Fins que el 'problema' no es pateix en primera persona és difícil crear-se una opinió. Així que el meu dia va arribar aviat.

La meva primera visita anunciada amb el secretari, el senyor Javier Cabanes Garcia, vaig anar-hi acompanyat amb uns clients. Volien saber si podien rehabilitar unes ruïnes d'un mas i els corrals annexos. Va despatxar la meva consulta amb 2 minuts remitint-me a la llei i res més que a la llei. Els clients, com era d'esperar, van sortir espantats de sentir tots els inconvenients, paperassa i tràmits que s'haurien de fer per què al final alguna administració els pogués denegar la proposta.

Amb aquestes actituds, des de el meu punt de vista, crec que es fomenta als masovers a fer i desfer sense cap control per part de l'Ajuntament. Crec que això és perjudicial per l'Ajuntament, ja que no recapta uns diners amb les llicències d'obres i no té cap control de les edificacions que s'estan fent il·legals (fins que es va fa una revisió de cadastre). Tots sabem, perquè el poble es petit i tothom ens coneixem, les edificacions que s'han fet sense cap permís de l'Ajuntament. És lícit pensar que tothom volem ser iguals davant la llei. Si a una persona que no demana cap permís, se li permet edificar allà on no ho està, l'Ajuntament ho sap i no li diu res. Que hem de pensar els demès quan, vas a l'Ajuntament a demanar un permís (per fer una edificació legal) i el secretari et parla de lleis i et posa problemes per demanar una llicència d'obres.

Per part meva, només demano una mica més de rigor, coherència i tacte alhora d'atendre peticions de ciutadans. Tots sabem que les coses es poden dir de moltes maneres i les formes a vegades son més importants que el fons de la qüestió, sobretot, quan es tracta de treballar de cara al públic.

Afortunadament, ahir vaig anar a l'Ajuntament a parlar amb l'aparellador. Vaig fer-li unes preguntes per començar la tramitació d'un permís d'obres. Hem va resoldre els dubtes, que era el meu objectiu, d'una manera correcta i sense posar cap impediment. Estic convençut, que l'aparellador també vol fer complir les lleis, però el tracte i el to van ser molt diferents. No hem de posar a tots en el mateix sac, quan parlem de l'Ajuntament i més concretament d'aquestes dues persones que estan al capdavant amb el tema d'Urbanisme.

Festes Majors, Sant Marc 2008.

Ahir 14 d'abril es va publicar, mitjançant la página web de l'Ajuntament de Mas de Barberans, el programa de festes 2008.

La pregonera d'enguany és la Sra. Roser Panisello Royo.

Programa de festes 2008 (PDF)

M'ha sorprès el paràgraf on diu:

"Cal recordar, una vegada més, que malgrat que són uns dies de festa i que la majoria de la població els viu d'una manera intensa, tambe hi ha altres persones que per motius diversos, per treball normalment, no les poden gaudir d'igual forma. Per tant, es prega que es tingui el respecte degut a tota aquesta gent en les hores de descans fora dels centres on hi ha centralitzat la majoria d'actes."

És evident, que no tothom pot disposar de festa a la feina durant les festes majors i que tothom no hi participa de la mateixa manera ni intensitat. Però cal recordar que el dret al descans s'ha de promoure durant tot l'any i no només en casos excepcionals com aquest. Més curiós és encara quan penses amb els que més gaudeixen de la festa i hi participen, son normalment els que treballen més. I m'estic referint als pagesos. No parlo per tots però si per la majoria d'ells que no fan festa ni per festes, treballen durant tot el dia i encara els queda ànim per acudir a tots els actes que es fan al poble quan acaben de treballar, m'estic referint preferentment quan surten per la nit al ball. Que valgui això com un reconeixement al seu mèrit i al seu dret, que no podria ser menys, al descans.

Masoveres i masovers, espero que passeu bones festes.

14 d’abril 2008

Document de bases

He creat un document de base per fixar els objectius a seguir per donar a conèixer el nostre poble a través de la xarxa d'Internet. Si existeixes a la xarxa, és que existeix realment. Aquesta informació serà útil tan per al visitant com per al masover ja que es donarà la possibilitat de participar a tothom.

Com ja s'ha dit, aquest és un document de base per començar a treballar. S'hi poden afegir, eliminar i sobretot modificar objectius que segur que sorgiran com més gent hi participi.

Per això animo a tothom a fer-hi una ullada i a dir-hi la seva opinió per començar a treballar.

Document de base per començar a treballar:

Mas de Barberans (PDF) (última actualització 17/04/2008)

Descarregar el Adobe Reader gratuïtament en cas que no el tinguis instal·lat.

Mas de Barberans (TEX) (última actualització 17/04/2008)

Allotjament dels documents en Box.net

Dades de contacte:
Nom: Xavi Estellé Lázaro
Telf: 606 82 38 91
Email: xavi.estelle(a)gmail.com
MSN: xestelle(a)hotmail.com (només xat, no consulto el correu)
Skype: xestelle (només xat i trucades)